Vuosikymmeniä matkailun asialla

Itä-Hämeen Matkailuyhdistys (IHMY ry) perustettiin 8. maaliskuuta 1941. Ilmeisesti sotatilan takia yhdistys rekisteröitiin yhdistysrekisteriin vasta 19. tammikuuta 1943 Itä-Hämeen Matkailijayhdistyksen nimellä. Nykyisen nimensä ja yhdistysnumeronsa 94.773 yhdistys sai 30.3.1967.

IHMYN edeltäjä Suomen Matkailijayhdistyksen Heinolan paikallisosasto aloitti toimintansa jo 13. maaliskuuta 1935. Yhdistysrekisteriin se merkittiin 12.4.1935.

Yhdistyksen toimialueiksi ovat vakiintuneet Hartolan ja Sysmän kunnat sekä Heinolan kaupunki. IHMYN tarkoituksena on edistää toiminta-alueensa matkailua. Tätä tarkoitusta toteuttaessaan yhdistys toimii yhteistyössä muiden matkailua edistävien tahojen, erityisesti Lahti Regionin ja Suomen Matkailijayhdistyksen, sekä alueensa kuntien ja matkailualan yritysten kanssa.

IHMYN perustivat postinhoitaja O. Järvinen, Suomen Urheiluopiston johtaja Akseli Kaskela, tehtailija Kalle Saarelma, asemapäällikkö K. Kangas, voimistelunopettaja H. Hirki ja toimittaja Väinö S.J. Laamanen.

Vuosikymmenten varrella IHMY on järjestänyt opaskursseja ja  kumppaneidensa kanssa matkailuseminaareja. Vuosina 1960-1996 IHMY vastasi Heinolassa Heinäsaaren leirintäalueen, Kahvila Näkötornin ja retkeilymajan toiminnasta.

Jäsenilleen IHMY on järjestänyt joka vuosi vaihtelevasti matkoja muun muassa matka- ja puutarhamessuille Heinola-Seuran kanssa, lähialuematkoja toiminta-alueensa matkailukohteisiin ja jonkin verran kulttuurimatkoja sekä kotimaan että ulkomaan kohteisiin.

Tehtailija Kalle Saarelma, päätoimittaja Erkki Puputti ja kotiseutuneuvos Asko Alho ovat IHMYN pitkäaikaisimmat puheenjohtajat.

Kalle Saarelman pitkää uraa kunnioittaen yhdistys perusti hänen nimeään kantavan rahaston, josta on jaettu stipendejä etenkin toiminta-alueen matkailualaa opiskeleville nuorille.